UzP na zdravstvo: Saopštenje Sindikata KCUS-a i MAGistralov osvrt

UzP na zdravstvo: Saopštenje Sindikata KCUS-a i MAGistralov osvrt
Share

Sindikat KCUS-a: Ponašanje Konakovića i zastupnika Skupštine KS je uvredljivo i sramno

Sindikat KCUS-a osuđuje zastupnike u Skupštini KS jer su dozvolili da se na neprofesionalan način provocira predstavnica KCUS-a prof. dr. Enra Suljić. Primjedbe (da se ne izrazimo drugačije) koje su zastupnici zajedno sa predsjedavajućim dali na rad KCUS-a su klevete i uvrede, bazirane na tračevima bez ijednog tačnog i provjerenog podatka – ističu u Sindikatu ove zdravstvene ustanove.

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osudio je neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a za 2017. godinu, koji je oboren prije tri dana na Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju Sindikata, u Izvještaju je utvrđeno je da je KCUS tokom 2017. godine pozitivno poslovao prvi put nakon dugog niza godina. Date su iscrpne informacije o svim pomacima, no uprkos tome, Izvještaj nije usvojen.

– Ponašanje zastupnika Skupštine KS kao i predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, te njihova uvrijedljiva i sramna pitanja, ničim potkrijepljena, obezvrijeđuju uposlenike i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Na ovaj način se o uposlenicima i KCUS namjerno u javnosti stvara negativna slika.  Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni? Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unapređenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

Dodaju da Sindikat “osuđuje negativan primjer od strane predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, njegove neumjesne komentare na račun Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica KCUS-a”.

– Uposlenici Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica  KCUS-a rade časno i pošteno svoj posao, strogo vodeći računa o sigurnosti i kretanju svih posjetioca i bolesnika. Oni nisu špijuni, kako je to predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković pokušao da prikaže. Njihov posao je da brinu o sigurnosti bolesnika, uposlenika i posjetilaca KCUS-a.

Sindikat KCUS-a osuđuje zastupnike u Skupštini KS jer su dozvolili da se na neprofesionalan način provocira predstavnica KCUS-a prof. dr. Enra Suljić. Primjedbe (da se ne izrazimo drugačije) koje su zastupnici zajedno sa predsjedavajućim dali na rad KCUS-a su klevete i uvrede, bazirane na tračevima bez ijednog tačnog i provjerenog podatka – ističu u Sindikatu ove zdravstvene ustanove.

Zanemarujući egzaktne podatke i evidentne napretke koji su prvi put ostvareni i prikazani u Izvještaju za 2017. godinu, zastupnici i predsjedavajući ignorisali su istinu, kažu u ovom sindikatu.

– Sindikat strogo osuđuje provokativne i tendenciozne tvrdnje da su diplomirane medicinske sestre – glavne sestre klinika, morale potpisati pristupnice SDA, kako bi im se priznali koeficijenti. Ovo je prvi put da se istinski uvažava i vrednuje struka medicinskih sestara – tehničara, bez bilo kakvih pritisaka i prisila. Molimo zastupnike i predsjedavajućeg Skupštine KS da javno obznane imena onih za koje tvrde da su bili uvjetovani potpisati pristupnice SDA, bilo da se radi o medicinskim sestrama – tehničarima ili drugom kadru uposlenom u KCUS-u, a da nakon toga upute javno izvinjenje medicinskim sestrama i tehničarima koje su ponizili.

Sramotno je da se na ovakav način obmanjuje javnost. Neprimjereno je i da je predsjedavajući postavljao pitanja i radio analize stvari koje nisu uopće predmet Izvještaja za 2017. godinu. Na kraju, apelujemo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a – članovima Sindikata KCUS-a, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti – zaključuje se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

MAGistralov osvrt

Podsjećamo da u modernoj civilizaciji još nije zabilježena pojava da jedna organizacija vrši razarajući pohod na najosjetljiviji dio društva “zdravstvo”. Takav način djelovanja nije koristio ni Al Kapone, a ni Eskobar kad je pokušao preuzeti vlast u Kolumbiji, a da bi spriječio njegovo izručenje SAD-u.

Nakon straha od mogućih zakonskih sankcija zbog medijskog linčovanja uspješnih žena i indicija da kroz uništavanje zdravstvenog sistema FR i njegova organizacija pokušavaju isprovocirati anarhiju i državni (sarajevski) udar, djelovanje je “prekomandovano” na druge izvršioce te je tako ponovo počeo pohod na najosjetljiviju instituciju Kantona Sarajevo, a kroz koju dnevno prolazi više od 10 000 (deset hiljada) pacijenata. Međutim, ne radi se o na godišnjoj bazi 3 650 000 (tri miliona i šesto pedeset hiljada) pacijenata, nego o stotinama miliona koje prolaze kroz računovodstvo jedne ovakve ustanove. Do dolaska novog menadžmenta, na čelu sa Prof. Izetbegović, stotine miliona namijenjenih ovoj ustanovi i pacijentima odlazile su u privatne džepove “zdravstvene mafije” pod kontrolom nekoliko klanova okupljenih oko organizacije čiji je danas član samoproglašeni Predsjednik Skupštine i “ilegalni” Premijer Kantona Sarajevo Konaković.

S novim menadžmentom KCUS, osim što posluje pozitivno i što nudi vrhunski tretman hijadama pacijenata, uspio je u zadnje dvije godine da vrati skoro sto miliona KM-ova budžetu većeg entiteta. Miliona koji su prije dolaska novog menadžmenta završavali u privatnim džepovima ljudima sličnog sociološkog profila kao Konaković.

Sociološki radi se o individi koja je bez ikakvih moralnih kvaliteta uradila poteze u zadnjih dvije godine kojih se ne bi mogli postidjeti ni najveći tzv. “debelokošci”:

Prvo je “nalajao” partiju kojoj je podanički služio godinama i od koje je dobio šansu da uradi nešto za građane Sarajeva; zatim je ušao u izbornu trku tako što je “lajao” na organizaciju SBB i njenog lidera FR-a, da bi, nakon što je “zajebao” građane koji su ga birali, otišao u koaliciju sa organizacijom koja je osmislila plan “UzP na zdravstvo”, a čiji je ekzekutor postao taj sarajevski “kabadahija”. BH blok mu je “legao” i uspio se ponovo, nekompetentan “ubaciti” na “fotelju”.

Nadati se da će na američku crnu listu uskoro doći i drugi koji su dio korupcije u BiH i utaje više desetina miliona maraka poreza.

Pored izvještaja KCUS-a koji je pozitivan, slično je i sa izvještajima ostalih 13 javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu. Svaka je, prema dokumentima koje su dobili zastupnici Skupštine, u 2017. godini poslovala pozitivno. I niti jedan od izvještaja nije usvojen, izuzev onog o radu Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, na čijem je ćelu kadar organizacije SBB. 

Dakle, Konaković, kao direktni ekzekutor i realizator udruženog zločinačkog pohoda na zdravstvo Kantona Sarajevo tj. pohoda na milione koje građani iz budžeta odvajaju zdravstvenim ustanovama, pod plaštom reformi i “pripadnosti” koalicji BH blok, pokazuje dosljednost u sociološkokriminogenoj komponenti, a koja nema ništa sa zajedničkim opštim “dobrom”, nego samo sa stanjem vlastitog žiroračuna i novčanika  “pajdaša i kumova”. Situacija nije nimalo jednostavna, jer se radi o paralelnom sistemu koji već dvadeset i više godina sistemski pljačka, ne samo veći entitet, nego čitavu BiH. Konaković je samo jedna karika koja je trenutno “u usponu”, jer je na kontroverzan način zasjeo na fotelju (zloupotrebljavajući BH blok) s koje bi mogao da “izvuće” stotine miliona u organizaciju kojoj pripada i kompletan zdravstveni sistem dovede do kolapsa.

Takvi pojedinci, bez karaktera, morala i obzira prema drugima, a koje je pokojni Duraković definisao u poznatom tekstu kao “balije”, jer djeluju na principu “use, nase, podase” su rušioci ideje demokratske i stabilne Bosne i Hercegovine. A svojim djelovanjem na principu “BiH je moja mahala” uništavaju i ono malo probosanske i zajedničke države, dok provodeći samovolju u glavnom gradu, zarad punjenja privatnih “novčanika”, uništavaju perspektivu i tjeraju ljude da traže budućnost na nekom drugom kraju zemaljske kugle.

Svako se treba zapitati zašto bi jednom npr. kriminalcu, prevarantu, nekome ko je pljačkao, utajivao porez ili slično bio u interesu opstanak stabilne i jake države BiH?

Naravno, takvima i jeste cilj da se sve uništi, a da ne bi morali da odgovaraju pred licem pravde.