Valentinovo: Praznik ljubavi i zaljubljenosti

Valentinovo: Praznik ljubavi i zaljubljenosti
Share

Valentinovo ili Dan zaljubljenih, obilježava se 14. februara. To je romantični dan kad se širom svijeta slavi ljubav i zaljubljenost.

S pojavom društvenih mreža i ovi praznici dobijaju novu dimenziju i značenje, jer virtualni svijet ne poznaje barijere konvencionalnih socioloških granica. To je dan kada zaljubljeni svoju ljubav pokazuju poklanjajući jedno drugome cvijeće, čokoladne bombonjere i druge poklone ili jednostavno jedno “srcence” ili “like” na facebooku, viberu, whatsappu i drugim modernim socijalno-komunikacijskim kanalima i mrežama.

Kako je nastalo Valentinovo?

Sveti Valentin bio je sveštenik u Rimu u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije. Ubijen je 269. godine jer se protivio obožavanju rimskih bogova. Kao zaštitnika zaljubljenih slavi ga se od 15. vijeka. Tradicija je najvjerojatnije ostala i zbog toga što je 14. februara bilo najviše vjenčanja.

Drugi razlog zašto je Valentin postao svetac, jest samo njegovo ime, koje znači – zdrav, radostan, mlad. Tako dobija i značenje “nebeskog” zaštitnika svih koji su mladi, toplog srca, razigranih osjećanja, onih koji su – zaljubljeni.

Valentin pripada i skupini svetaca koji najavljuju proljeće i novi život.

Latinska izreka iz 17. vijeka kaže: “Festa Valentino rediit lux – quisque sibi sociam jam legit ales avem” – Došao je Valentinov praznik i svaka je ptica već sebi izabrala pticu, a što podsjeća na mlade i zaljubljene.

Zajedništvo i toplo gnijezdo dragi su svakome, bez obzira na životnu dob. Zbog toga je Valentinovo mnogima u svijetu dan radosnih susreta, pokazivanja pažnje i ljubavi.

Engleski pjesnik povezao Valentina sa romantičnom ljubavlju

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u 14. vijeku u krugovima bliskim Geoffrey Chauceru, engleskom pjesniku iz srednjeg vijeka. U to vrijeme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. “uglađena” ljubav. Do 15. vijeka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav pokazuju poklanjajući cvijeće, slatkiše i razne čestitke. Današnja obilježja Dana zaljubljenih su pokloni u obliku srca, golubice, igračke ili figure u obliku Kupidona. Poklanjanje crvenih ruža postalo je popularno u arapskoj, indijskoj, kineskoj i japanskoj kulturi.

Svaka kultura je unijela nešto svoje, pa se danas Dan zaljubljenih slavi na različite načine širom svijeta.

Dan zaljubljenih je za mnoge širom svijeta, poseban dan i mnogi ga očekuju s nestrpljenjem. Omiljen je posebno kod tinejdžera. Za neke parove, to je podsjetnik da ulože vrijeme i energiju u vezu.

Ono što je važno jest pronaći jedinstvene načine da uživate u svojoj vezi tokom cijele godine, tako da Valentinovo, pored ostalih dana i praznika, dođe kao povod malog “spomenara” za buduće korake i pažnju prema dragim osobama.