Žalbeni postupak: Tužioci i odbrana se žalili na presudu Ratku Mladiću

Žalbeni postupak: Tužioci i odbrana se žalili na presudu Ratku Mladiću
Share

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na dio presude kojom je Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet opština u BiH. Riječ je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića (75) osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i gađanjem snajperom i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH.

I Mladićeva odbrana je uložila žalbu na presudu.

Kao što je i za očekivati i u ovom slučaju branioci presuđenih ratnih zločinaca iz reda Srba, nastupaju diletantski, s velikosrpskih pozicija, diskriminatorski prema svemu i svačemu, a u tezi “sve što negira da su Mladić i slični narodni heroji, to je protiv srpskog naroda”. Pri tome ne vrijede ni žrtve, ni činjenice, ni zločini koje su počinili. Jer to je njihov patriotizam. Ukratko, slijepa i ignorantska nacionalistička mrznja prema svemu što nije u skladu sa velikosrpkom ideologijom. Te time i glavni kočničar napretka Zapadnog Balkana prema civilizaciji.

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog vijeća da „ispravi sve pravne i činjenične greške“ (errors of law and fact), da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne, te dodatno vrijeme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i prije izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

“Zbog nekorketnog načina na kojima je Sudsko vijeće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtjev Tužilaštva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtjev odbrane koji je odbačen”, navodi se u podnesku.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog vijeća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.