Željko Komšić u Livnu: HDZ-ov izborni zakon je diskriminatorski i anticivilizacijski

Željko Komšić u Livnu: HDZ-ov izborni zakon je diskriminatorski i anticivilizacijski
Share

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo žali, preciznije rečeno, kuka po svijetu što izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu izvršene po političkoj želji zvaničnog Zagreba”, kazao je danas u Livnu predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić.

“Grabar-Kitarović je s pravom zabrinuta. Silan je novac Zagreb potrošio da u Bosni i Hercegovini nametne diskriminatorske i anticivilizacijske odredbe Izbornog zakona. Silan su napor uložili da se u Bosni i Hercegovini nejednaka vrijednost glasa ozvaniči kao standard.

Pozivati ih da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine postalo je besmisleno. Bolje bi im bilo da vrate novac koji su pokrali od bh. građana, u ovom konrektno slučaju od Hrvata, koristeći se imovinom i resursima Bosne i Hercegovine, a to se posebno vidi ovdje, na primjeru Buškog jezera.

Jedino što im možemo reći da u tome neće uspjeti. Nikada neće uspjeti da nametnu to da je glas HDZ-ovog Hrvata tri do četiri puta vrijedniji og glasa drugog Hrvata iz Sarajeva, Tuzle itd, ili glasa nekog Bošnjaka, Srbina.

Da je to imalo ikakve šanse dobili bi podršku na adresama gdje su za to svim silama lobirali”, rekao je Komšić.

On je podsjetio na dugu borbu koja se vodila oko izmjena Izbornog zakona.

“Pojedini krugovi u Sarajevu u početku su bili spremni pristati na zahtjeve HDZ-a i Zagreba. Ti zahtjevi nisu bili ništa drugo nego zahtjevi za uspostavljanjem etničkih izbornih jednica.

Drugim riječima radilo se o pakovanju trećeg entiteta ili revitalizaciji Herceg Bosne. Samo zahvaljujući jednom dijelu građanskih stranaka, zahvaljujući odgovornim pojedincima i medijima to je zaustavljeno.

Mnogi građani nažalost i ne znaju, jer su okupirani svojim svakodnevnim problemima, kakva se borba vodila na tome polju, iz dana u dan.

Znat će se to jednog dana, pa će oni koji su tad bili spremni da HDZ-u i Zagrebu izađu u susret – i daju ono što se ne može dati, jer bi to predstavljalo uvod u raspad države – tada govoriti, da je zaustavljanje toga bila njihova zasluga. Ali neka će, to nije bitno.

Ono što je u vezi izmjena Izbornog zakona bitno jeste da se probosanske stranke grupišu i izguraju svoj prijedlog koji je ponuđen kroz Zakon o izbornim jedinicama, a koji ima podršku Venecijanske komisije i koji je po evropskim i demokratskim standardima, i da ne dopustimo da nam Zagreb kroji zakone”, zaključio je Komšić.

„Gospodine Čoviću, prihvatite presudu i ogradite se od RATNIH ZLOČINACA, odbacite POLITIKU NDH, budite bolji od Dodika…“!

Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sinoć je na skupovima u Vitezu i Donjem Vakufu predstavio ponudu HDZ-u i Draganu Čoviću, koja ima za cilj prihvatanje civilizacijskih vrijednosti i odbacivanje svega onoga što se ne može nazvati niti evropskim niti civilizacijskim vrijednostima.

– Polazeći od činjenice da je član Predsjedništva BiH ujedno i kolektivni šef države, da predstavlja našu državu u svijetu, pa i pred Ujedinjenim nacijama, od izuzetne je važnosti kakve vrijednosti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zastupa.

Bosankohercegovačka javnost upoznata je sa činjenicom da ja zastupam vrijednosti građanske i multietničke Bosne i Hercegovine, da zastupam proces suočavanja s prošlošću, osudu zločina i zločinačkih projekata. Nažalost, stvari ne stoje tako s mojim protukandidatom. S tim u vezi pozivam Dragana Čovića da:

1) Prihvati presude Haškog tribunala i ogradi se od osuđenih zločinaca: Tražim da nedvosmisleno prihvati presudu suda Ujedinjenih nacija odnosno Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu “Prlić i drugi”, te javno, ovim riječima kaže da su ZA NJEGA Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, i Dario Kordić, ratni zločinci, te da on osuđuje politiku koju je vodilo ratno političko i vojno rukovodstvo tzv. “Hrvatske republike Herceg-Bosne”, preciznije, politiku vojnog i političkog vodstva Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđamanom i Gojkom Šuškom, članove UZP-a proglasi zločincima koji su nanijeli neviđenu sramotu hrvatskom narodu počinivši zvjerske zločine nad građanima Bosne i Hercegovine.

2) Da nedvosmisleno odbaci NDH: Tražim da otvoreno i poimenice osudi sva imenovanja ulica, objekata i ustanova po fašistima širom Hercegovine, da neodložno zatraži ukidanje takvih imena ulica i institucija, te da se javno odredi protiv naslijeđa Nezavisne Države Hrvatske. Ovo tražim od njega, ne tražeći pritom da se uopće određuje o vrijednostima NOB-a.

3) Pozove na ukidanje “dvije škole pod jednim krovom” i prekid podjela po etničkim linijama. Da javno osudi sve prakse koje dovode do segregacije i diskriminacije u tzv. ‘miješanim zajednicama’ Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

4) te u konačnici da javno kaže da odustaje od zahtjeva za uspostavom “trećeg, četvrtog ili bilo kakvog novog entiteta” Federacije BiH, i njenu administrativnu ili u smislu izbornih jednica, podjelu na hrvatski i bošnjački dio.

“Pozivam Dragana Čovića na prihvatanje ovog minimuma civlizacijskih vrijednosti. To je dobro i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i za samu Bosnu i Hercegovinu. Gospodine Čoviću budite hrabri, nemojte robovati pred anticivilizacijom. Ukoliko niste u stanju da prihvatite ovaj civilizacijski minimum, onda morate znati da ste nedostojni funkcije koju obnašate i na koju pretendirate. Budite bolji, a ne gori od Milorada Dodika, nemojte ponižavati ovu državu i njene građane”, zaključio je Komšić.