Džaferović u Doboju: Borba za prava pojedinaca i MAGistralov osvrt

Džaferović u Doboju: Borba za prava pojedinaca i MAGistralov osvrt
Share

“Manji BiH entitet ne pripada samo srpskom narodu, borit ću se za svakog čovjeka, a naročito za vas koji živite u sredinama u kojima ste manjina i u kojima ne uživate puna prava“, poručio je na predizbornom skupu kandidat Stranke Demokratske Akcije Šefik Džaferović u Doboju.

U Doboj nisam došao po glasove jer ovo nije moja izborna jedinica i glasovi mi nisu važni. Važni su mi ljudi. Važan mi je vaš život, vaša prava i borit ću se da ih ostvarite, naročito kada je u pitanju pravo na upotrebu bosanskog jezika i pravo na zapošljavanje, onako kako je to i propisano Ustavom.

“Borit ću se za svakog čovjeka, a naročito za vas koji živite u sredinama u kojima ste manjina i u kojima ne uživate puna prava. Mene zanima cijela Bosna i Hercegovina, važan mi je svaki čovjek u njoj i borit ću se da svakom građaninu ove zemlje osiguramo jednaka prava, bez obzira gdje živio”, rekao je Džaferović.

Džaferović je naglasio da Bošnjaci i Hrvati koji žive na prostoru entiteta Republika Srpska ne uživaju sva prava koja bi trebali uživati po Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Republike Srpske i po međunarodnim konvencijama.

“Došao sam ovdje jer sam želio od svog naroda iz prve ruke čuti kako živi, sa kakvim se problemima susreće i šta je to što SDA i ja lično možemo uraditi kako bi ti problemi bili riješeni.

Što prije zvaničnici entiteta Republika Srpska to shvate, to je bolje za taj entitet jer on ne pripada samo srpskom narodu već i bošnjačkom, hrvatskom i svim ostalim građanima koji žive u njemu”, rekao je Džaferović.

On je poručio da SDA nikada nije pristala niti će pristati na bilo kakva ustavna ili zakonska rješenja koja diskriminiraju bilo kojeg građanina na bilo kojem dijelu teritorije Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

MAGistralov osvrt

Svi ekstremistički kandidati za Članove Predsjedništva BiH (Dodik, Ćović, Radončić) iz nacionalističkih i separatističkih razloga, uz podršku primitivnih medija samu instituciju funkcije “Član Predsjedništva BiH” su protivustavno preimenovali u etničku funkciju predstavljanja jednog naroda. Iako je ova funkcija reprezentant svih državljana BiH, bez obzira na nacionanu funkciju. A ustavna kategorija da se biraju Članovi iz reda “Bošnjačkog, Srpskog i Hrvatskog” naroda je princip koji treba da odrazi ravnopravnost i demografsku situaciju BiH. Slično kao što u Americi postoje “kvote” za crnce i bijelce, ili kvote koje trebaju unaprijediti ravnopravnost žena prilikom zapošljavanja.

Jedini kandidati (sa izgledima da pobijede), a i njihove okvirne partije, koje nisu zloupotrijebili spomenuti princip su Željko Komšić, ispred Demokratske Fronte, i Džaferović, kandidat najjače stranke SDA. Koji, u okruženju primitivizma, neofašizma, šovinizma i mafijaškog vođenja izbornih kampanja, od strane ekstremističke trojke, vodi na jedan argumentovan i normalan način vlastitu izbornu kampanju, u interesu svih građana BiH.