87-godišnji milijarder George Soros: Udvostručio sam svoje napore

87-godišnji milijarder George Soros: Udvostručio sam svoje napore
Share

“Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više osjećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga, u tom smislu, udvostručio sam svoje napore”, rekao je Soros u intervjuu za Washington Post.

Američki milijarder George Soros rekao je za američkog predsjednika Donalda Trumpa da je “ultimativni narcis, koji se smatra svemoćnim i koji je voljan da uništi svet”.

On je kazao da će, ako američka Demokratska stranka premoćno dobije generalne izbore ove jeseni i ostvari većinu u Kongresu i Senatu te počne s procedurom opoziva, podržati Trumpovu smjenu.

Trump i Soros su u vrlo lošim odnosima još od izbora na kojima je Trump pobijedio Hillary Clinton, koju je podržao Soros, prenose agencije.

Protekcionizam nasuprot liberalizmu

Soros je donirao kampanji Hillary Clinton više od 10,5 miliona dolara, prema podacima Centra za odgovornu politiku u Washingtonu.

Prošle godine je Wall Street Journal objavio da je Soros izgubio skoro milijardu dolara usljed berzanskih špekulacija nakon Trumpove pobede.

Trumpova nacionalistička i protekcionistička politika suprotna je globalističkoj i liberalnoj politici za koju se zalaže Soros.

U zemlji Sorosevog rođenja, Mađarskoj, premijer Viktor Orban pokrenuo je protiv Sorosa kampanju, proglašavajući ga državnim neprijateljem i najavljujući “Zakon za zaustavljanje Sorosa”, kojim bi se ograničilo strano finansiranje civilnog društva i zabranilo ono koje predstavlja “nacionalni bezbjednosni rizik”.

Zbog toga je biznismen svoje kancelarije preselio iz Budimpešte u Berlin.

Osim u Mađarskoj, Soros je meta sve žešćih napada u SAD-u, gdje su republikanci iskoristili njegove donacije demokratama protiv njih u kampanji.

Borba, a ne penzija

Njega je nedavno prozvao i ruski predsednik Vladimir Putin, tvrdeći da su njegove donacije širom svijeta mješanje u izbore.

Uprkos svemu, 87-godišnji Soros ne misli da se preda niti da se povuče u penziju, već najavljuje da će se boriti još žešće za svoje političke ciljeve.

“Što je veća opasnost, što je veća pretnja, više osećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga, u tom smislu, udvostručio sam svoje napore”, rekao je Soros u intervjuu za Washington Post.