Ambasada SAD: Reakcija povodom izjava Dragana Čovića

Ambasada SAD: Reakcija povodom izjava Dragana Čovića
Share

Brojne je reakcije i osude posljednjih dana izazvala izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u kojoj je rekao da građanska Bosna i Hercegovina znači islamsku državu. On je rekao i da vrlo otvoreno o tim stvarima govori i u Briselu, a da će govoriti i bilo gdje drugo.

“Naš stav po pitanju  Bosne i Hercegovine ostaje nepromijenjen – mi vidimo BiH kao dio evropske porodice, kao stabilnu, prosperitetnu, multietničku državu, koja je potpuno integrisana u NATO i EU.

Umjesto retorike podjela, BiH su potrebni lideri koji su posvećeni i privrženi rješavanju svakodnevnih problema građana i koji će pokrenuti ovu zemlju naprijed da bi zauzela svoje mjesto u evroatlanskim institucijama, rečeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjećamo ovo je već drugo reagovanje Ambasade SAD u zadnja tri mjeseca povodom izjava Dragana Čovića. U ranijem reagovanju bile su kritikovane njegove izjave o posvećenosti stvaranju “trečeg jednonacionalnog entiteta” u BiH.