Atletika: Jedna od najuspješnijih sezona za BiH

Share

U historiji atletike po masovnosti i učešću naših atletičara, što na pripremama, što na takmičenjima, ovo je jedna od najuspješnijih dvoranskih sezona ikad, kazao je Elvir Krehmić, selektor muške atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“BiH je imala izuzetno dobre nastupe na Balkanijadi, na nekim mitinzima, a bilo je obaranja državnih i ličnih rekorda. Prednjače tu Amel Tuka, Mesud Pezer i Hamza Alić. Tu su i Abedin Mujezinović, rekord je ostvarila i štafeta 4×400 m, a djeca na prvenstvu Balkana su postigla dobre rezultate. Pomičemo neke granice bez obzira na to što nemamo te dvorane, što nemamo uslova za dvoranske nastupe. Atletski savez i atletski klubovi u našoj zemlji daju sve od sebe, zajedno sa trenerima, da takmičari dođu u top-formu, da pravimo dobre rezultate”, rekao je Krehmić.

On je dodao da je ovaj početak sezone itekako obećavajući te da očekuje uspjehe i na većim takmičenjima.

“Ovo će biti zaista zahtjevna sezona što se tiče naših seniora. Imamo već pet ispunjenih normi za Evropsko prvenstvo u Berlinu, očekujemo još dvije ili tri. Biće to zasigurno jedna od najmasovnijih ekipa što se tiče naših nastupa na EP-u. Normalno je očekivati sedam-osam atletičara tamo, što je svakako veliki uspjeh za bh. kraljicu sportova i Savez. Što se ostalog tiče, biće seniorske Mediteranske igre, imamo do 23 godine nekoliko takmičenja, juniorska prvenstva Balkana i Svjetsko juniorsko, pa mlađe juniorsko prvenstvo. Jedna dinamična sezona je pred nama, a nadam se da ćemo smoći snage i izdržati”, pojasnio je Krehmić.

Složio se sa konstatacijom da je teško i klubovima, ali da se primjeti napredak.

“AK Zenica ima jedan sistem, od predsjednika, potpredsjednika, članova Upravnog odbora, trenera i atletičara, gdje to funkcioniše i pokazuje rezultate. Ali se zaista radi. Non-stop se radi i napreduje. Stvara se nešto novo. A država k’o država. Grad i Kanton daju sve od sebe, onoliko koliko mogu. Nije to adekvatna pomoć, onoliko koliko bi trebalo ovim momcima da ostvare još bolje rezultate. Jer, boriti se sa nekim ko je iz Amerike ili Njemačke, nije jednostavna stvar. Niko ne pita odakle dolaziš, imaš li dobre uslove za trenažni proces, već koliko možeš baciti, koje vrijeme možeš istrčati. To je ono što je na kraju i najbitnije. A mi pokušavamo nekim drugim stvarima da nadoknadimo ono što nemamo, da taj bosanski inat pretvorimo u dodatnu energiju, da se borimo za medalje, rezultate i rekorde”, istakao je Elvir Krehmić.