ATP Sofia Open: Mirza Bašić pobjednik turnira

Share

Mirza Bašić ispisao je danas stranice historije bh. tenisa jer je postao naš drugi teniser koji je osvojio ATP turnir. Mirza je u današnjem finalu Sofije slavio protiv Mariusa Copila sa 2:1 u setovima.

Oba tenisera su otvorila meč sigurnim servisima, ali je već u trećem gemu Bašić došao do brejka kojeg je držao sve do desetog gema kada je uzvratio istom mjerom i prvi set odveo u taj-brejk.

Mirza je pogriješio na svom prvom servisu, te je Copil brzo poveo rezultatom 4:1. Ipak, Bašić je brzo vratio koncentraciju i stigao do 4:4, a potom je napravio još jedan mini-brejk i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 7:6(5).

Copil je napravio break već u prvom gemu drugog seta i držao ga je sve do desetog gema kada je servirao pri vodstvu 5:4, ali Mirza je odigrao perfektno i vratio brejk i izjednačio na 5:5.

Drugi set je potom otišao u taj-brejk u kojem se bolje snašao Copil i izjednačio na 1:1 rezultatom 7:6(4).

Oba tenisera su držala svoje servise sve do devetog gema kada je Bašić napravio brejk i dobio priliku servirati za meč. Mirza je tu priliku iskoristio i rutinskim servisima slavio u trećem setu rezultatom 6:4.

Mirzi je ovo bila prva titula na ATP turnirima, a to će mu donijeti skok na ATP lisit sve do 76. mjesta. Dakle, osim prve ATP titule, Bašić je prvi put u karijeri ušao među 100 najboljih tenisera.