Azem Vlasi o ubistvu Ivanovića

Azem Vlasi o ubistvu Ivanovića
Share

Azem Vlasi, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, izjavio  da je Oliver Ivanović očigledno žrtva političkog ubistva, dodajući da je to “tragičan događaj s teškim posljedicama”.

Vlasi smatra da su za ubistvo Olivera Ivanovića odgovorni “srpski i ruski ekstremisti koji slobodno šetaju sjeverom”.

Na sjeveru Kosovske Mitrovice, navodi on, vlasti Kosova de facto nemaju efektivnu kontrolu, te tamo vršljaju “razne kriminalne bande i Srba i Rusa”, upoređujući ih sa aktuelnim paralimitarnim grupama poput Srbske časti u BiH.

“Ivanović je žrtva srpskih krugova jer je on bio u političkoj nemilosti Beograda. Dok na albanskoj strani nikome nije smetao. Važio je za umjerenog srpskog političara. A sa Albancima je bio u relativno korektnim odnosima. Nije bio lojalan državi Kosovo i on je volio Beograd, kao i drugi Srbi, ali nije radio sve po nalogu politike Srbije i bio je u nemilosti”.

“Zvanični Beograd će pokušati da ovaj slučaj pripiše Albancima ili da ga ostavi u magli, ili da pred međunarodnom zajednicom predstavi da su Srbi navodno ugroženi od strane Albanaca”, rekao je Vlasi za Gazetu Express.

Politički analitičar Imer Muškoljaj, ocijenio je da je ubistvo Ivanovića ozbiljan pokušaj da se destabilizuje bezbjednost na Kosovu.

Institucije Kosova, prema riječima Muškoljaja, treba da tretiraju ovo pitanje ozbiljno, uzimajući u obzir, kako je rekao, činjenicu da je on ubijen na teritoriji Kosova.