Cirkus: Potvrđuje da je Dan RS-a svojim “konceptom” antiustavan, a možda je dio izjave i krivično djelo

Cirkus: Potvrđuje da je Dan RS-a svojim "konceptom" antiustavan, a možda je dio izjave i krivično djelo
Share

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “Dan RS”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

BANJALUKA – Dan Republike Srpske 9.januar je sekularni praznik koji je nastao na osnovu deklaracije o proglašenju RS, a činjenica da na taj dan pada pravoslavna slava Sveti Stevan je slučajnost, rekao je Mile Dmičić, predsjedavajući Tima za pripremu odgovora na ocjenu ustavnosti tog praznika na Ustavnom sudu BiH.

Dmičić je nakon sjednice Tima izjavio da je Dan Republike praznik ne samo srpskog naroda, već i bošnjačkog i hrvatskog naroda jer su svi oni i ostali građani (o.r. kao žrtve zločina i genocida), kako je rekao, učestvovali u stvaranju RS.

Naglasio je da je državnost RS potvrđena Dejtonskim sporazumom (o.r. entitet u državi BiH), te da apelacija, koju je podnijelo deset bošnjačkih i dva hrvatska delegata u Vijeću naroda RS, kao i slične apelacije, predstavljaju čin negiranja RS i njene državnosti.

Podsjetio je da je na referendumu 99,8 izašlih glasalo za očuvanje Dana Republike (o.r. reće svih građana, a referendum bio jednonacionalni tj. jednopartijski)  te da će odgovor Ustavnom sudu BiH biti formulisan narednog utorka.

MAGistralov osvrt

Da je u manjem entitetu na vlasti režim aparthejdsko-segregacijskog tipa jasno je svima. Ali da taj režim u svom jednoumlju gubi granice kad je u pitanju laganje i manipulisanje vlastitih pristalica (iz reda građana), najbolji je primjer ova manipulantska argumentacija, a koja je na nivou jedne “intelektualno nedozrele” organizacije, koja sa zakonom, propisima, pravnim aktima nema veze. Jedino ima veze sa “hajd nešto reci i uradi”, pa da pokupimo dnevnice za naš rad.

Naravno da je režimu jasno da ovakva argumentacija vjerovatno neće biti ni prihvaćena za raspravljanje, ali je bitno na izborima imati “materijal” za izmišljanje neprijatelja, te i dalje “vrijedno siromašenje” virtuelne paradržave i njenih građana, a koja je na putu da sustigne vrijeme krstaških pohoda.

Drugim riječima dok je taj režim tu, negatori se mogu posvetiti pametnijim stvarima i vremenu nakon toga.