Cyber Efendija al-Telalovich: Vaskrsnuo bez potrebe

Cyber Efendija al-Telalovich: Vaskrsnuo bez potrebe
Share

Samo što je trenutno HQ-desničar- Političar na našoj sceni sam sebi zabio tri autogola, vaskrsne Efendija Telalovich i pojede ono što je pokakio ovaj prvi.

Zabije tako jedanaesterac protiv najmanje 90% stanovnika BiH, kojima ni na kraj pameti nije ni neki Sultan, niti trebaju nekog Cyber Telelovicha da im prosipa neke gluposti koje sa stvarnim životom, arapskim načinom životom i arapskim jezikom nemaju veze s vezom.

Jer u glavi ovog Cyber Efendije je sintagma ista kao i kod Dragana Čovića:

„Bošnjak = Islamist“. A 80% stanovnika ionako ne razumiju njegove tendenciozne krilatice, nazor- skovanih „al,khrl, dubu, dabi…“ koje opet s našim službenim jezicima nemaju nikakve veze.

I tako Cyber Efendija, opsjednut kosovcima, kao i njegov politički priškolovani mentor, svojim nepotrebnim haberom „ubrlja“ kao i više puta do sada, nakon što se zaletio u građansku politiku.

Koliko god se Cyber Efendija trudio da pokaže svoj demokratski pristup politici, toliko je to kontraproduktivno, jer nakon njegove višedecenijske karijere isključivo u vjerskim institucijama i džamijama, koliko god obrazovan i inteligentan, njegova pojava u politici je samo dobrodošla islamofobistima i šteti građanskom društvu. Da je on nakon vjerskih funkcija radio nekoliko godina u nekim nevladinim, humanitarnim organizacijama i počeo lagano da se “ubacuje” u politiku, hajd- inekako; ali odmah nakon postekije poletiti, ko kamikaze, na mjesto Predsjednika BiH je malo previše i za jednog efendiju.

Da ne bi bilo zabune, pisac ovog texta nema ništa protiv Arapa, arapskog jezika, efendija, vjerskih službenika, političkih stavova vjerskih službenika, pokrivenih ili ne pokrivenih žena, nego protiv poistovijećivanja naroda sa religijom i obrnuto. Upravo djelovanje ovog Cyber Efendije ide u tom pravcu.

Mogu i efendije da se bave politikom, ali neka prvo nauće da BiH nije Iran, niti svi Bošnjaci idu u džamiju, klanjaju sve vaktove, ne jedu svinjetinu. Večina ih voli kratke suknjice, većina žena nije pokrivena, govore engleski, njemački, francuski, prakticiraju Kamasutra i tako te „opuštajuće“ društvene pojave.

Efendija Telalovich je personifikacija i argument islamofobičarima i rasistima u BiH da je građanska država „islamska država“. To zna i Efendija Telalovich, ali njemu je bitno da dođe na naslovnu stranu i da napravi smutnju koju je kao, navodno bivši kontraobavještajac, rutinski pravio u bivšoj zajedničkoj državi, pa mu je to inertivno djelovanje i danas, samo sa parcijalnim i ličnim ciljevima. Efendija se nada doći na neku od političkih funkcija i tako će ostvariti svoj san. Nije bitno s kim i s čim bitno je da dođe na neku fotelju pa da se oduži organizaciji čiji je član i od koje je dobio navodno stan.

Interesantno je da su neki mediji poletjeli „rutinski“ da objave tu „visokointelektualnu“ glupariju i ubacivanje teza koje su, u stvari, imale za cilj da njega i njegovog šefa stave u „prihvatljivu“ stranu za izbore, a da u isto vrijeme “indirektno” redizajnira odnos evropske vrijednosti i većine stanovnika BiH. Koliko god se to nekome sviđalo ili ne, Cyber Efendija na čelu jedne evropske države u sljedećih 50 godina bi bilo previše i za Evropu, jer ipak im treba dati malo vremena da se senzibiluju prema tim pojavama. Na kraju krajeva isti efekti i kontraefekti bi bili kad bi se odjednom kao Kralj Saudijske Arabije pojavio neko sa kravatom, a ne u tradicionalnom odijelu kao što je danas. Možda će za 50-tak godina to i tamo da prođe.