Dan oslobođenja Mostara od fašizma: Na Partizanskom groblju odata počast

Dan oslobođenja Mostara od fašizma: Na Partizanskom groblju odata počast
Share

Povodom obilježavanja 14. februara, Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, uz prigodnu svečanost odana je počast poginulim borcima tog vremena koji su prije 73 godine grad na Neretvi oslobodili od fašizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Partizanskom spomen-groblju cvijeće su položiti federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predstavnici Univerziteta „Džemal Bijedić“, Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i FK Velež, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruga građana.

Delegaciju su dočekale razbijene spomen-ploče s ispisanim imenima palih boraca, što je uzburkalo evociranje sjećanja na pretke koji su pisali istoriju za slobodu domovine i ostavštine koju današnji građani baštine. 

„Evo i danas su nas dočekale užasne slike jednog anticivilizacijskog čina, jednog fašističkog čina, jednog zločina i prema žrtvama koje su se desile ovdje u Mostaru“, kazao je Čampara.

Dodao je kako Mostar mora biti jedinstven grad, grad svih Mostaraca koji ga vole i osjećaju svojim gradom. Naglasio je kako je stoga veoma značajno sjećanje na datume koji opominju da se zlo više ne ponovi.

„Mostar je grad koji je trpio od 1941.-1945. Danas smo se ovdje okupili da odamo počast i pijetete svim žrtvama Drugog svjetskog rata u Mostaru, odnosno žrtvama fašističkog terora koji se ovdje dešavao i provodio. Mislim da je ovo jedan spomenik koji nas stalno mora opominjati i radi naše djece i radi budućnosti“, naglasio je Čampara.