Njemački Ministar za vanjske poslove: Put u EU priznanje Kosova i odgovori na neprijatna pitanja

Njemački Ministar za vanjske poslove: Put u EU priznanje Kosova i odgovori na neprijatna pitanja
Share

Njemački šef diplomatije kazao da je preduslov na putu Srbije ka Evropskoj uniji priznanje Kosova, a Kosovo mora biti spremno i za neprijatna pitanja poput Specijalnog suda za ratne zločine.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel poručio je u srijedu da Kosovo mora biti spremno i na neprijatna pitanja, poput Specijaliziranih vijeća (Specijalni sud za ratne zločine).

On je, nakon sastanka s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem u Prištini, naglasio da Kosovo treba ratificira sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, prenosi Anadolija.

“Angažirani smo da se Kosovo pripremi za neprijatna pitanje, a jedno od njih su Specijalizirana vijeća, koja će tretirati moguće ratne zločine. Sretan sam što sam čuo da postoji volja da se riješi i pitanje demarkacije s Crnom Gorom. Mi to podržavamo zato što je za dobro građana Kosova da se ispuni kriterij i da bude vizne liberalizacije”, kazao je Gabriel.

Srbija treba priznati Kosovo

On je naveo da je tokom posjete Beogradu, u srijedu prije podne, poručio da Srbija ukoliko želi u Evropsku uniju treba priznati Kosovo.

“I danas u Beogradu naglasili smo da ukoliko Srbija želi ići u pravcu EU-a treba ispuniti kriterije zakonske države i priznati nezavisnost Kosova. To je preduslov na njihovom putu ka EU. U vezi toga možete računati na podršku Njemačke”, rekao je Gabriel.

Njemački šef diplomatije je, također, čestitao građanima Kosova na desetogodišnjici proglašenja nezavisnosti Kosova, podsjetivši da je Njemačka među prvim zemljama priznala Kosovo.

Naglasio je da će Njemačka i ubuduće ostati partner i podrška Kosovu.

Haradinaj je kazao da Strategija proširenja EU-a daje i Kosovu evropsku budućnost, kao i da se odnosi Kosova i Srbije moraju normalizirati.

“Mi pozdravljamo napredak svih zemalja regije ka EU. Strategija za zapadni Balkan predviđa i evropsku perspektivu za Kosovo. Mi smo konstatirali da je neophodno konačno rješenje između Kosova i Srbije i, ne govoreći o vremenu kada će se desiti, očekujemo konačno rješenje”, rekao je Haradinaj.

Druga posjeta Kosovu

Ministar vanjskih poslova Njemačke, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Kosovu, imat će priliku razmijeniti mišljenje i s predstavnicima civilnog društva, saopćeno je iz njemačke ambasade u Prištini.

Gabriel je ministar vanjskih poslova Njemačke od januara 2017.

Ovo je njegova druga posjeta Kosovu u svojstvu ministra vanjskih poslova.

Izvor: Agencije