Ferrari predstavlja novi bolid

Ferrari predstavlja novi bolid
Share

MAGistral – Ferrari je objavio kako će 22. februara predstaviti novi bolid za Sebastiana Vettela i Kimi Raikkonena, a time i objaviti novu sezonu sa pohodom na dugo očekivanu svjetsku titulu.

Zadnji oreol prvaka svijeta je za Ferrari ponio davne 2007. godine, Kimi Raikkonen. Prezentacija novog ferarijevog bolida je 4 dana prije početka test vožnji na pisti Circuit de Catalunya, u Barseloni. Pretpostavlja se da će Scuderia, na taj dan, objaviti i novo ime bolida za 2018. godinu. Model 2017. godine nazvan je SF70H.

Pored priprema za novu F1 sezonu, svijet ovog sporta su uzburkale i izjave Predsjednika Maranello Ferrarija, Sergia Marchionninija, koji je na božičnoj proslavi pored objelodanjivanja planova i ambicija za novu sezonu, najavio i mogučnost izlaska Ferrarija iz svijeta Formule 1. Tu izjavu je obrazložio sa nekim, po njemu, negativnim trendovima koji dolaze od nekih timova i njihovih šefova.

“Kada su svi bolidi, poput NASCAR-a, isti, kada su piste, poput Abu Dabija dosadne i kada se diskutuje o nevažnim stvarima, a ne o ovim ili o slobodi prilikom dizajna bolida, onda je Ferrariju potreban samo jedan minut da donese odluku o napuštanju ovog sporta” – rekao je Marchionnini.

Ferrari je u F1 od prve sezone 1950. godine, a do sada je osvojio 15 vozačkih naslova, 16 naslova konstruktora i ostvario 227 pobjeda.