In Memoriam: Na današnji dan rođen je Dražen Ričl

Share

Dražen Ričl, Zijo ili Para, rođen je na današnji dan prije tačno 56 godina, 12. marta 1962. godine, u Sarajevu. Bio je jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene.

Dražen Ričl karijeru je Karijeru je počeo u bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors, bio je jedan od osnivača Novog primitivizma, a potom je sa Zlatkom Arslanagićem osnovao Crvenu jabuku.

Ričl je odrastao na Koševu. Završio je samo osnovnu muzičku školu, budući da tada u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu nije bilo odsjeka za gitaru. Završio je sarajevsku Drugu gimnaziju, nakon koje upisuje žurnalistiku na Fakuletu politčkih nauka u Sarajevu. Zbog prevelikih obaveza, završio je samo dvije godine.

Jedno vrijeme bio voditelj na Radiju Sarajevo zajedno sa budućim Nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom). Slovio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rock scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”, kako je bio i najavljivan na koncertima ove grupe.

Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album – Crvena jabuka i TV spotove za pjesme Bježi kišo s prozora, S tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija…

18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar, kod Jablanice, sa Aljošom Buhom i Zlatkom Arslanagićem doživio je saobraćajnu nesreću te je u komi bio sve do 1. oktobra, kada je preminuo.

Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama:

“Prođe avgust srećo moja,

Vrijeme da se rastane.

Bilo je izgleda previše lijepo,

Da nam tako ostane.”

Mjesto stradanja Buhe i Ričla je tek nakon 23 godine od nesreće obilježeno mramornom spomen-pločom u obliku jabuke.