Swarm Technologies: Lansirana četiri mala satelita bez dozvole

Share

Ranije ove godine je kompanija Swarm Technologies lansirala četiri svoja komunikacijska satelita pomoću indijske rakete, ali prema tvrdnjama američke Federalne komisije za komunikacije to je učinila bez dozvole.

Ovo je prvi put da je američka privatna kompanija bez dozvole lansirala satelite u orbitu, a ovi sateliti bi mogli predstavljati opasnost drugim objektima u svemiru.

Kompanija Swarm Technologies je osnovana 2016. godina, a nju je osnovala bivša Googleova i NASA-ina inžinjerka Sarah Spangelo. Sateliti nazvani SpaceBees 1, 2, 3 i 4 imaju zadatak testirati Swarmovu ideju o Internet of Things mreži u svemiru.

Kad američke komercijalne kompanije žele lansirati satelit u orbitu, moraju zaražiti dozvolu od FCC-a kako bi dobile pristup radijskim frekvencijama potrebnim za komunikaciju sa satelitima. To važi i za međunarodne kompanije koje žele poslovati sa svojim letjelicama u SAD-u. Swarm Technologies je u početku zatražio dozvolu, ali je zahtjev odbijen prije januarskog lansiranja.

Razlog odbijanja je veličina satelita koji su manji od standardnog CubeSat satelita veličine 10 centimetara u sve tri dimenzije. FCC je zabrinut da će satelite biti teško pratiti pomoću Space Surveillance Network mreže (SSN), radara na tlu koji kontroliše američka vojska. Ovaj radar prati sve objekte u orbiti. Razlog za zabrinutost je to što bi sateliti mogli udariti u druge.

Swarm je predložio dodatnu tehnologiju koja bi omogućila lakše praćenje satelita, ali FCC ni to nije odobrio. Sada FCC drži na čekanju narednu Swarmovu misiju u kojoj ova kompanija namjerava lansirati nova četiri satelita pomoću Electron rakete koju je proizvela američka kompanija Rocket Lab.

Lansiranje je planirano s Novog Zelanda. Rocket Lab je saopštio da neće sarađivati s kompanijama koje nemaju potrebne licence.