Izborni zakon: Bez usaglašenih stavova, Čović pokušava “legalizovati” etnički princip i za Predsjedništvo BiH

Izborni zakon: Bez usaglašenih stavova, Čović pokušava "legalizovati" etnički princip i za Predsjedništvo BiH
Share

Predstavnici političkih partija iz Federacije BiH nisu večeras približili stavove kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, ali je dogovoreno uključivanje Venecijanske komisije u rješavanje ovog pitanja.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović (Akademik) i danas je insistirao na tome da izmjene Izbornog zakona, osim načina popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta, obuhvati i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH (biranje na principu etničkog ekskluziviteta), što ostalim pregovaračima nije bilo prihvatljivo, a što nije ni dio apelacije i presude u kontroverznom slučaju “Ljubić”, a ni u skladu sa modernim demokratskim principima.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, nakon četiri i po časa razgovora sa predstavnicima političkih partija iz Federacije BiH, istakli su da je neophono što prije da se Venecijanska komisija uključi u ove razgovore, te da su današnji razgovori jedan korak u dobrom smjeru.

Ambasador Wigemark i ambasadorica Cormack, u čijoj je rezidenciji održan sastanak, najavili su daljnju podršku postizanju konačnog dogovora između lidera parlamentarnih stranaka.

Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, na današnjem višesatnom sastanku nisu približili stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali su suglasili da u ovo pitanje treba da se uključe eksperti Venecijanske komisije koji neće nametati rješenja već dati mišljenje o dosad iznesenim prijedlozima.

Jedan od učesnika sastanka, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, novinarima je izjavio da bi prvi sastanak s predstavnicima Venecijanske komisije trebalo da uslijedti za sedam do deset dana.

Po Izetbegovićevim riječima, nije kasno dogovoriti rješenja o izmjenama Izbornog zakona ni do oktobarskih općih izbora u zemlji, ali se on nada da će do dogovora doći prije.

Rekao je i da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović i danas insistirao na tome da izmjene Izbornog zakona, osim načina popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta, obuhvati i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, što ostalim pregovaračima nije bilo prihvatljivo.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić novinarima je također izjavio da bitnih pomaka u današnjim razgovorima nije bilo već da je dogovoreno uključivanje eksperata Venecijanske komisije.

Nikšić, kao i lider Demokratske fronte Željko Komšić, naglasili su da ta komisije neće nametati nikakva rješenja već izraziti stručno mišljenje o tome jesu li prijedlozi strana u pregovorima, pa čak i mišljenje Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, u skladu s evropskim standardima ili ne.

Komšić je kazao  i da ne vjeruje u postizanje dogovora između domaćih lidera jer su na stolu dva koncepta o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića – jedan koji zastupa lider Hrvatske demokratske zajednice BiH  Dragan Čović i drugi koji je bliži građanskom modelu. Stoga će, po Komšićevom mišljenju, do dogovora teško doći.

Predstavnici političkih stranaka, među njima i potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Damir Arnaut, potvrdili su novinarima da je sastanak, uprkos tome što nije dogovoreno rješenje, protekao u fer atmosferi.

“Dobro je da je postignut ovaj nivo saglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije”, rekao je Arnaut, ističući da se o mogućnosti uključivanja ovog ekspertskog tijela govorilo i na prošlom sastanku.

Za razliku od svih ovih učesnika, lider HDZ-a BiH Dragan Čović nije se obratio novinarima poslije višesatnih pregovora.

Izvor: Agencije