Izraelski voditelj suspendovan: “Stidio se” zbog 18 snajperom ubijenih Palestinaca

Izraelski voditelj suspendovan: "Stidio se" zbog 18 snajperom ubijenih Palestinaca
Share

Poznati voditelj radiostanice izraelske vojske kazao je kako ga je “sramota” što je državljanin Izraela nakon ubijanja najmanje 18 Palestinaca iz snajpera kod granice s Pojasom Gaze, palestinskom teritorijom pod opsadom.

“Danas me je sramota što sam Izraelac”, napisao je Kobi Meidan na svojoj Facebook stranici, objavio je izraelski dnevni list Haaretz u ponedjeljak.

Meidanova objava je naljutila zvaničnike izraelske vojske, a komandant vojne radiostanice Shimon Elkabetz suspendirao je Meidana i njegovu emisiju.

Najmanje 18 Palestinaca je ubijeno kada su izraelske snage počele pucati na palestinske skupove kojima su tražili povratak izbjeglica.

To se dešavalo kod granice s Gazom u petak.

Više od 1.500 Palestinaca je, također, ranjeno snajperskom vatrom tokom demonstracija, navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Nasilni izraelski odgovor na palestinske proteste izazvao je svjetske kritike, a generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je nezavisnu i transparentnu istragu ubistava na granici s Gazom.

Skupovi u petak bili su početak šestosedmičnih demonstracija, koje će kulminirati 15. maja, dan koji Palestinci nazivaju Nakba, odnosno katastrofa – dan kada je stvoren Izrael.

Demonstranti zahtijevaju da se omogući povratak palestinskim izbjeglicama u gradove i sela iz kojih su njihove porodice pobjegle ili bile protjerane kada je stvorena država Izrael 1948. godine.

Izvor: Agencije