Komemoracija u Bleiburgu: Sedam uhapšenih zbog kršenja zakona o veličanju nacizma i dostojanstva

Komemoracija u Bleiburgu: Sedam uhapšenih zbog kršenja zakona o veličanju nacizma i dostojanstva
Share

Austrijska policija uhapsila je po završetku skupa u Bleiburgu sedam osoba i podnijela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma. Iz austrijske policije navode da tokom komemoracije nije bilo ispada niti nasilja, ali da je, osim kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, bilo prijava zbog zabrane boravka u Austriji, kršenja dostojanstva natpisom na majici i neprijavljenog obavljanja posla.

Osim toga, izrečene su dvije kazne protiv osoba koje su se kretale prugom.

Iz austrijske policije dodaju da je današnjoj komemoraciji pripadnicima NDH formacija ubijenim na završetku Drugog svjetskog rata prisustvovalo između 10.000 i 11.000 ljudi.

Osiguranje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa političkim zastavama ili oznakama, ali je i osim toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima.

U Bleiburgu su se mogle vidjeti osobe u majicama sa likom pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Skupu je prisustvovalo više političara iz Hrvatske i BiH, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, njegov zamjenik Milijan Brkić, kao i hrvatski ministri Goran Marić, Tomo Medved i Milan Kujundižić, te član Predsjedništva BiH Dragan Čović (akademik), koji je ovu komemoraciju iskoristio za širenje političkih pamfleta.

Izvor: Agencije