Ministar Mektić: To su neistine i nebuloze

Ministar Mektić: To su neistine i nebuloze
Share

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić demantovao je tvrdnje da je od Srbije traženo da uhapsi predsjednika manjeg BiH entiteta, ali je naveo da su institucije BiH uputile zvaničan zahtjev Beogradu da se provjeri finansijska transakcija u vezi sa kupovinom vile na Dedinju.

Mektić je izjavio danas da su vlasti BiH tražile od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim financijskim transakcijama povezanim s predsjednikom manjeg entiteta, ali da, kako je rekao, iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, prenosi Hina.

“Fena” navodi da je Mektić na taj način negirao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev za hapšenje.

On je naveo da se radi o transakciji od 750.000 evra, dodavši da su postojale sumnje u porijeklo tog novca.

Dodao je da taj predmet još uvijek postoji i da se provode odgovarajuće akcije. O tome je Tužilaštvo BiH ranije otvorilo istragu i ona još traje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prje neki dan ponovo “podgrijavao” BiH atmosferu sa nepotrebnim izjavama, jer u Srbiji postoje važniji problemi. Na stranu što je ovo “podgrijavanje BH atmosfere” prešlo u dosadu i došlo je vrijeme kad se metoda “licemjernog bacanja iskri” prema BiH treba malo promijeniti, a da bi postalo originalnije i interesantnije.  Jer svi su “siti” ovog prevaziđenog načina komuniciranja i indirektnog miješanja i potkusurivanja preko leđa Bosne i Hercegovine. Ponekad te “složenice” podsječaju na deseterac, a ne na političku elokvenciju.

Vučić je za „Hepi” televiziju rekao da je od Beograda iz BiH traženo da se uhapsi aktuelni predsjednik manjeg BiH entiteta “zbog neke vile” u Beogradu.

Ministar Mektič je ovu najnoviju izjavu Predsjednika Srbije ocijenio “nebuloznom i neistinitom”.

Ako neko bude trebao da bude hapšen, on će biti hapšen ovdje. Ne treba nama ni Srbija, ni Njemačka, ni Amerika, niko nam ne treba. Ako se ispostavi da se radi o pranju novca, on će biti hapšen ovdje. Na to imamo pravo”, poručio je Mektić.