Najava izložbe: Davor Gobac “Volim crtane filmove”

Najava izložbe: Davor Gobac "Volim crtane filmove"
Share

U Sveučilišnoj se galeriji ‘Vasko Lipovac’ u ponedjeljak, 9. srpnja, u 20 sati, u društvu autora, otvara se samostalna izložba ‘Volim crtane filmove’ Davora Gopca. Osim glazbom koja ga je obilježila i dala mu status rock ikone, splitska će publika moći upoznati Gopca kao likovnjaka kroz predstojeću izložbu.

Gobac u galeriju donosi 20 radova inspiriranih umjetnikovom maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu čiju okosnicu prepoznajemo i u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop arta Andyja Warhola. Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom prostoru autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar urbane gradske okolice. Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog „poznatog naslova“, ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta.
Kustos izložbe mladi je povjesničar umjetnosti Ivan Kokeza.

Iz teksta predgovora kataloga Ivana Kokeze:

U nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi „animirani“ radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza. Riječ je o djetinjstvu koje na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus: na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem. Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela. (…)

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske, a podržana je i od strane Ministarstva kulture u sklopu projekta „Europska godina kulturne baštine 2018.“
U glazbenom dijelu izložbe nastupit će studentski bend Z. Izložba ostaje otvorena do 19. srpnja 2018.

Izložba Davora Gopca u Splitu

vrijeme: 09.07.2018. – 19.07.2018.

mjesto: Split; Sveučilišna knjižnica u Splitu, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31