Najava izložbe: PerceiveArt – Sonja Švec Španjol

Najava izložbe: PerceiveArt - Sonja Švec Španjol
Share

Povodom 5. obljetnice web stranice PerceiveArt Sonja Švec Španjol organizira grupnu izložbu “PerceiveArt – Leave a Trail”  koja se otvara u utorak 13. studenoga 2018. u 20 sati u Galeriji Zvonimir u Zagrebu.  Na otvorenju izložbe premijerno će biti prikazan film o nastanku web stranice PerceiveArt, a izložbu će otvoriti cijenjeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže.

O izložbi

Na izložbi će biti zastupljeno ukupno 17 autora: Ivana Bajcer, Jovica Drobnjak, Rene Grgić-Đaković, Luka Hrgović, Janko Ivčić, Max Juhasz, Zoran Kakša, Nikolina Knežević, Duje Medić, Sandra Radić Parać, Relja Rajković, Ana Sladetić, Miran Šabić, Dragan Šijački, Nik Titanik, Eugen Varzić i Anton Vrlić. Kustosica Sonja Švec Španjol izabrala je umjetnike koje osobno cijeni i poštuje, te čiji rad prati i smatra kvalitetnim i jedinstvenim, a koji su u nekom obliku predstavljeni na portalu u proteklih pet godina. Izložba nema temu i nema ograničenja formata, jer je cilj izložbe promovirati umjetnike i njihovo aktualno djelovanje. Izabrani umjetnici različitih su generacija i izričaja (slikarstvo, skulptura, asamblaž, grafika, crtež, karikatura, fotografija, video, konceptualni radovi…), te su na izložbi predstavljeni s nekoliko svojih recentnih radova. Osim umjetnika sa stalnom adresom u Zagrebu, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz Poreča, Trogira, Osijeka, Samobora i Zaprešića, jer vrlo često kvalitetni autori iz drugih gradova nemaju priliku izlagati u Zagrebu, a uvidom u rad umjetnika iz cijele Hrvatske obogaćuju se i šire horizonti kako zagrebačke publike tako i kolega i umjetnika iz ostatka zemlje. Umjetnici su u katalogu, umjesto klasičnim predgovorom, zastupljeni vizualom jednog izloženog rada, kratkom biografijom i vlastitom izjavom o radu, odnosno dosadašnjem stvaralaštvu. Namjera je publici omogućiti izravan uvid u rad umjetnika, a u katalogu su navedene web adrese i kontakti pojedinog umjetnika za one koji žele kupiti rad ili istražiti više o stvaralaštvu zastupljenih autora.

Video pozivnica na izložbu, autor Luka Hrgović:

O web stranici

U posljednjih pet godina na stranici je objavljeno oko tristotinjak autorskih tekstova. Pojedini tekstovi pisani su za druge tiskovine uz čije je odobrenje, nakon njihove objave, Sonja Švec Španjol tekst objavila i na svojoj stranici, dok su ostali tekstovi pisani isključivo za PerceiveArt. Sonja je pisala o značajnim izložbama poput retrospektive Zlatka Price, Menci Clementa Crnčića, Julije Knifera, Miroslava Kraljevića, ali i o izložbama i zanimljivim projektima izvan Zagreba, poput grupne izložbe mladih umjetnika ARTisFACT u Vinkovcima, projektu Drava Art Biennale u Koprivnici, izložbi Antuna Babića u Osijeku i međunarodnoj izložbi minijatura u Vršilnici. Među recenzijama knjiga popraćene su monografije Ive Dulčića, Vjekoslava Paraća i Zlatka Price, ali i monografija o likovnim umjetnicima Bosne i Hercegovine. Intervjui su vođeni s nizom hrvatskih umjetnika poput Andree Musa iz Splita, Želimira Fišića iz Vinkovaca i Eugena Varzića iz Poreča, ali i umjetnicima iz susjednih zemalja poput Danijela Babića iz Srbije i Jelene Jovančov iz Crne Gore. Važna uloga stranice svakako je i isticanje međunarodnih uspjeha hrvatskih umjetnika koji rijetko bivaju popraćeni u nacionalnim medijima. Kroz tematske tekstove predstavljeni su odlični projekti poput manifestacije Dan otvorenih vrata –  Cash&Carry na Jabukovcu u organizaciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, kao i Skica – časopis studenata ALU. Kako sve ne bi ostalo na Zagrebu zasebnom fotogalerijom objedinjene su završne izložbe na četiri umjetničke akademije u Hrvatskoj: Zagreb, Rijeka, Split i Osijek. PerceiveArt je prošle godine bio i medijski pokrovitelj međunarodnog projekta Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma, a kroz 23 članka predstavljeni su svi umjetnici koji su sudjelovali u projektu. Posebnu cjelinu čine problematski tekstovi u formi komentara na stanje u društvu ili ukazivanje na ključne probleme u struci, pa su tako tekstovi Šerifovanje na likovnoj sceni, Kome se obraćaju zagrebački muzeji, Pitanje za milijun dolara: kako pronaći posao u Hrvatskoj? i Stručno osposobljavanje za rad: za koga i za što? kontinuirano bili među najčitanijim tekstovima u prve tri godine portala. Cilj stranice i dalje ostaje otkrivati i promicati kvalitetne projekte, izložbe i umjetnike, ukazivati na dobro i loše u struci, komunicirati s umjetnicima, kolegama i zainteresiranom javnošću, te približiti područje likovne umjetnosti široj publici.

Prije 5 godina Sonja Švec Španjol pokrenula je web stranicu PerceiveArt koja je namijenjena promoviranju hrvatske umjetnosti i umjetnika. Web stranica PerceiveArt  jedna je od rijetkih stranica koja je posvećena isključivo likovnoj umjetnosti i na kojoj se objavljuju isključivo stručni autorski tekstovi. Cilj web stranice je promoviranje likovne umjetnosti kroz kritičke osvrte izložbi, recenzije knjiga, razgovore s umjetnicima i predstavljanje realiziranih izložbi u rubrici “Suradnje”. Web stranica je u potpunosti neprofitnog karaktera, nema sponzora, nema donacija, nema financiranja preko natječaja. Sve funkcionira na bazi dobre volje i upornosti.