Navike koje produžuju život

Navike koje produžuju život
Share

1. Ne izbjegavajte doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu. Suprotno običaju većine ljude, doručak bi u pravilu trebao biti i najobilniji obrok. Preskakanje doručka usporava metabolizam i povećava rizik od debljanja, a najnovije studije su pokazale da preskakanje doručka donosi i ozbiljan rizik za nastajanje bolesti srca.

Potrudite se da obilno doručkujete svakog jutra. Za doručak birajte nutritivno bogate namirnice koje se mogu brzo pripremiti poput jaja ili šejka od voća i /ili povrća.

2. Smanjite gledanje televizora i vremena provedenog pred ekranom

Zdrave navike uključuju i manje vremena pred ekranima. Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite ispred televizora i pc-a. Za početak odaberite barem jedan dan u sedmici u kojem nećete paliti televizor i pc. Preostale dane smanjite gledanje barem za trećinu.

Prekomjerno gledanje televizora loše utiče na koncentraciju i spavanje, povećava sklonost konzumaciji brze i nezdrave hrane te posljedično izaziva debljanje.

Gledanje u monitor loše utiče na vid. Ukoliko je vaš posao vezan uz računar, pokušajte podići pogled od ekrana svakih pola sata i kroz prozor promatrati stabla ili neku od zelenih površina barem 30 sekundi. Svakih sat ili dva ustanite i prošetajte.

2. Odvojite pola sata dnevno za sebe

Ubrzani način života kojem smo danas podvrgnuti uzima svoj danak. Previše obaveza, stres i pritisak na poslu i kod kuće uzrokuje da se sve manje krećemo i ne pazimo na prehranu.

Uzmite vrijeme za sebe. Odvojite svakog dana pola sata da radite nešto što volite i što vas opušta. To može biti kafa s prijateljicom, listanje štampe, šetnja ili rješavanje križaljke… Nakon polusatnog opuštanja imate mnogo više energije uhvatiti se u koštac s preostalim obavezama koje vas tokom dana očekuju.

3. Vježbajte barem 2 ili 3 puta sedmično

Rezervišite vrijeme za vježbanje. Pronađite način kako da vježbanje učinite dijelom svoje sedmične rutine.

Ako vam je teško izdvojiti vrijeme za organizirano vježbanje, vježbajte kod kuže. Postoje brojni programi koje možete slijediti, a koji zahtjevaju tek 20-30 minuta dnevno.

Nastojte uvesti više kretanja u svakodnevicu. Izbjegavajte pokretne stepenice i liftove i pješačite kada god imate priliku. Zdrave navike redovnog kretanja daju znatne pomake u kvalitetu života. Već nakon nekoliko sedmica redovnog vježbanja osjećate se bolje, snažnije i s više energije.

4. Održavajte bliske veze s prijateljima

Prijateljstva su izuyetno važne veze u životu. Jedna izreka kaže da će pravi prijatelj uvijek biti uz vas. Ali, da bi prijateljstva opstala potrebno ih je njegovati redovnom interakcijom.

Neka dio zdrave navike budu i vaša druženja. Ukoliko ste preokupirani i ne nalazite načina da izdvojite par sati sedmično za opuštajuće druženje, budite kreativni i osmislite kako održati prijateljsku vezu uz postojeće obaveze. Pozovite prijatelje da vam se pridruže u vježbanju ili dogovorite kafu u centru, nakon shoppinga.

6. Jedite više voća, povrća i orašastih plodova

UVEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA U SVOJU PREHRANU. Osim bogatstva vitamina i minerala, voće i povrće sadrži i važne fitonutrijente, enzime i antioksidanse. Dnevni unos voća i povrća neophodan je za zdravu funkciju svih organskih procesa.

Tokom kuhanja obogatite svoja jela dodatnim prirodnim namirnicama. Osim što ćete učiniti dobro svome zdravlju oživjet ćete kuhinju novom lepezom okusa.

Kada ogladnite između obroka, grickajte svježe voće, povrće ili orašaste plodove. Od suhog voća i različitih vrsta oraščića možete jednostavno pripremiti miks kojeg ćete rado grickati u svakoj prilici.

7. Provodite više vremena u prirodi

Organizujte izlet u prirodu s prijateljicom ili voljenom osobom, barem jednom u mjesecu. Boravak u prirodi liječi naše tijelo i duh.

Romantična večernja šetnja, popodnevni piknik ili roštilj na otvorenom… neke su od ideja kako više boraviti u prirodi. Jednom kad se naviknete na vikende na otvorenom nećete ih željeti provesti nikako drugačije.

8. Naspavajte se

I za kraj, zdrave navike u spavanju ključne su da se osjećate i izgledate dobro. Spavanje je jedna od najvažnijih bioloških potreba. Kvalitet spavanja utiče na sve aspekte našeg života; naše ponašanje, raspoloženje i zdravlje. Kada ne spavamo dovoljno nemamo energije za obaveze koje nas očekuju na poslu i kod kuće.

Pobrinite se da spavate dovoljno. Kvalitetnim snom unaprijeđujete kvalitet života, osvježavate dušu i tijelo i bićete spremni za sve što vam dan donosi.