Njemačka i BiH: Borenović se sastao s novom šeficom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer

Njemačka i BiH: Borenović se sastao s novom šeficom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer
Share

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović sastao se danas u Hamburgu sa novoizabranom predsjednicom Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je na čelu vladajuće stranke u Njemačkoj naslijedila Angelu Merkel.

“Čestitao sam Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednici Angele Merkel, na izboru za lidera najjače stranke u Njemačkoj i Evropi. S druge strane, ona je meni čestitala na izboru u Parlament BiH i na vođenju PDP-om”, kazao je za Vijesti.ba Borenović, koji na poziv CDU-a prisustvuje dvodnevnom stranačkom Kongresu.
Borenović i nasljednica Angele Merkel dogovorili su nastavak i jačanje saradnje PDP-a i CDU-a.

Osim sa novom predsjednicom CDU-a, predsjednik PDP-a razgovarao je na marginama Kongresa i sa Ralfom Brinkhausom, šefom poslaničkog Kluba CDU/CSU u njemačkom parlamentu, ali i sa članicom CDU-a, veterankom evropske politike Doris Pack.

Tokom dvodnevnog sudjelovanja na Kongresu, Borenović se takođe susreo i sa Dejvidom Mekalisterom, potpredsjednikom CDU-a i evropskim parlamentarcem.

Osim sa zvaničnicima CDU-a, predsjednik PDP-a u Hamburgu je razgovarao i sa Jadrankom Joksimović, ministricom u Vladi Srbije.

Inače, Borenović je jedini političar iz BiH koji je prisustvovao Kongresu najjače njemačke stranke.

Osim samog poziva na Kongres, CDU je predsjedniku PDP-a ukazala poštovanje i na način da su njegovo prisustvo javno pozdravili tokom plenarne sjednice.

Podsjećamo, Annegret Kramp-Karrenbauer izabrana je sinoć za novu predsjednicu CDU-a sa 517 glasova delegata, dok je njen najveći rival Friedrich Merz, osvojio 482 glasa.

Drugog dana Kongresa, kako saznajemo, fokus razgovora je na tome da li će nova predsjednica uspješno naslijediti neprikosnovenu Angelu Merkel, koja je na čelu CDU-a bila 18 godina, a u svom oproštajnim govorom pozvala je članove da pokažu jedinstvo i otvore novo poglavlje.

Najveći teret za novoizabranu predsjednicu mogli bi zasigurno biti izbori za Evropski parlament, koji će biti održani za šest mjeseci, te provođenje programa nastavka jačanja njemačke ekonomije, kao i sigurnosni, trgovinski i migrantski izazovi.

(Vijesti.ba)