Promocija knjige: “Dan kada duša zanijemi” – Almasa Kajtaz

Share

Almasa Kajtaz će u Bošnjačkom institutu u Sarajevu 22. februara od 19 sati publici predstaviti svoje djelo “Dan kada duša zanijemi”.

Ova knjiga nije zamišljena kao naučna studija. Ona isto tako nije napisana u svrhu uspostavljanja novih hipoteza ili teorija u oblasti filozofije, parapsihologije ili duhovnosti. Ovo je knjiga posvećena najdražem biću, biću neponovljive duhovne osebujnosti i čiste ljubavi, koje me blagoslovilo da mu budem majka. To predivno ljudsko biće, ta napredna Duša istinske ljubavi je moja kćerka Maja”, navela je autorica.

Dodala je kako je knjiga njen uvid u dugogodišnji put duhovnog razvoja i pokušaja približavanja nekim suštinskim pitanjima ljudskog postojanja: odnosu života i smrti, prirodi duše, smislu našeg postojanja unutar materijalnih granica svijeta i izvan njega, ali i suočavanju sa bolom, gubitkom najdražeg bića, te polasku na jedan duhovni put koji zahtjeva otvorenost srca, uma ali prije svega duše.

“Takav duhovni put vodi prema pitanjima koja izlaze iz okvira materijalnog i svakodnevnog, a dodiruju tajne transcedentalnog. Nadovezujući se na hiljadugodišnje duhovne tradicije Istoka i Zapada, na historiju filozofije, određene grane parapsihologije i filozofije, ali i savremena naučna istraživanja u oblastima tako različitim kao što su kvantna fizika, teorija relativiteta i hipnoterapija, ova knjiga nastoji doći do odgovora na neka od pitanja koja su za ljudska bića od ključnog duhovnog značaja. Posebno ono o postojanju, prirodi i putovanju ljudske duše izvan granica nama vidljivog svijeta”, istakla je autorica.

Promotori njenog djela bit će akademik Abdulah Sidran i psihoterapeutkinja Mirela Badurina.

Akademik Abdulah Sidran, književnik

“Ova nadahnjujuća knjiga, kao duhovna evolucija pojedinca koji nesebično dijeli sa nama mudrost osjećaja sveprisutnosti, upućuje da je svako rađanje bolno, bilo rađanje u vidljivom ili nama nevidljivom svijetu. Istinski tragati za smislom nekog novog rađanja pred velom moći smrti, znači imati hrabrosti da duboko poniremo u unutarnje i izvanjske isprepletenosti moći i bespomoći, ega i duše, vjere i sumnje. A to može samo ljubav. Snagom, mirom i duboko suosjećajnom pažnjom majčinog prisustva, majka pomaže svojoj umirućoj kćerki da probudi sopstvenu snagu za nastavak, za novo rađanje. Pored toga što autorica na putu sopstvenog traganja za Dušom svoje kćeke pomaže svim tugujućim na putu ka duhovnom razvoju, približava nas i pojavama pripadanja koje daleko nadilaze okvire znanja i trenutno su mnogima, još uvijek izvan domašaja.”

dr.sc. Mirela Badurina, psihoterapeut

“Knjiga nije zamišljena kao naučna studija. Ona nije napisana u svrhu uspostavljanja novih hipoteza ili teorija u oblasti filozofije, parapsihologije ili duhovnosti. Ovo je knjiga posvećena najdražem biću, koje me blagoslovilo da mu budem majka. To predivno ljudsko biće, ta napredna Duša iskonske ljubavi je moja kćerka Maja. Knjiga je uvid u dugogodišnji put mog duhovnog razvoja i pokušaja približvanja nekim suštinskim pitanjima ljudskog postojanja: odnosu života i smrti, prirodi Duše, smislu našeg postojanja unutar materijalnih granica svijeta i izvan njega, ali i suočavanju sa bolom, gubitkom najdražeg bića, te polasku na jedan duhovni put koji zahtjeva otvorenost duha, srca, uma, ali prije svega Duše. Takav duhovni put vodi prema pitanjima koja izlaze iz okvira materijalnog i svakodnevnog, a dodiruju tajne transcedentalnog.”