Sjednica kosovske Vlade počela minutom šutnje za Ivanovića

Sjednica kosovske Vlade počela minutom šutnje za Ivanovića
Share

Vlada Kosova je sjednicu započela minutom šutnje povodom smrti lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovo je redovna sjednica Vlade Kosova za koju mediji ne dobijaju dnevni red sastanka, osim informacije o njenom održavanju.

Sjednice su uglavnom otvorene za medije i one se mogu pratiti preko televizijskih ekrana koji su postavljeni u Sali za medije Vlade Kosova.

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je u utorak u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Policija Kosova

Iz Policije Kosova navode da je utvrđeno da je posljednji vlasnik automobila, koji je zapaljen nakon ubistva Ivanovića, imao prebivalište u Srbiji.

Kosovo je odbilo da dopusti Srbiji da se uključi u istragu ubistva, ali je potvrdilo saradnju u razmjeni informacija. Zbog toga je Kosovo u četvrtak Vladi Srbije uputilo nekoliko zahtjeva Policije i Tužilaštva Kosova.

Ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je u petak da su institucije Kosova na dobrom putu da rasvjetle slučaj ubistva Ivanovića, odbornika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica i čelnika inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP).

“Mi ćemo sarađivati do one mjere dok ne uspijemo da rasvijetlimo ubistvo Olivera Ivanovića. Razmjenićemo svaku informaciju. Mislim da su institucije Kosova na pravom putu kada je u pitanju rasvjetljavanje ovog slučaja”, ocjenio je Abeljard Tahiri.

Prištinski tužilac Šućri Sulja, koji u Kosovskoj Mitrovici vodi istragu o ubistvu Ivanovića, najavio je da će danas biti objavljeni prvi rezultati istrage, uključujući snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu i forenzičke dokaze.