Tužilac Hughes: I pored prijetnji smrću svjedoci su bili hrabri

Tužilac Hughes: I pored prijetnji smrću svjedoci su bili hrabri
Share

Tužilac EULEX-a na predmetu Naser Keljmendi – koji je proglašen krivim za delikt posjedovanje droge, kaže da su pojedini svjedoci i pored zastrašivanja, podmićivanja i prijetnji smrću, ipak bili dovoljno hrabri da svjedoče u ovom sudskom postupku.

“Važno je znati da su prije suđenja i tokom suđenja mnogi naši svjedoci bili ugroženi smrću, a takođe smo imali i dokaze da su neki od njih podmićeni za davanje lažnog iskaza ili da im je ponuđeno mito”, izjavio je Hughes u petak za TV emisiju BIRN-a na Kosovu Pravda na Kosovu.

“Jedan od svjedoka je bio dva puta upucan i skoro na samrti, ali je ipak imao hrabrosti da dođe i svjedoči. Bio je bliski prijatelj žrtve (o.r. misli na Ramiza Delalića – Ćelu) i ponudio dokaze vezane za ovo ubistvo i razloge koji su doveli do ubistva ,” rekao je.

Suđenje “Radončić i ostali”

Hughes se osvrnuo i na aktuelna suđenja i istrage vezane za ovaj slučaj u BiH.

Hughes je rekao BIRN-u da se u vezi sa ovim slučajem provodi i suđenje u Bosni, protiv trojice optuženih za zastrašivanje i pretnju jednom od najvažnijih svjedoka u slučaju Keljmendi.

“Jedno od imena optuženih je Fahrudin Radunčić, a sudi mu se zajedno sa dvojicom njegovih bliskih prijatelja da su prijetili i zastrašivali jednog od naših svjedoka”, rekao je Hughes.

Prvobitna optužnica je tvrdila da je Radončić, medijski tajkun i političar u Bosni, naredio ubistvo Delalića.

Komentarišući kaznu zatvora od šest godina, Hughes je rekao da je mala.

“Moja percepcija je da je na Kosovu i Evropi kazna za ovaj delikt veoma niska; u SAD-u, za isto krivično djelo možete biti osuđeni na puno više godina zatvora “.

Pošto Bosna i Kosovo nemaju diplomatske odnose ili sporazume o ekstradikciji, Keljmendiju se sudilo samo na Kosovu. Međutim, slične optužbe postoje i u BiH.