Generalna Skupština UN: Palestina preuzela predsjedavanje grupom G77+Kina

Generalna Skupština UN: Palestina preuzela predsjedavanje grupom G77+Kina
Share

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je istakao da će njegova zemlja učiniti sve da zaštiti interese grupe zemalja G77+Kina, napominjući da će uložiti potrebne napore kako bi zemlje regiona doprinijele izgradnji mira i uspostavi sigurnosti na Bliskom istoku.

Palestina je danas zvanično od Egipta preuzela predsjedavanje grupom G77+Kina koju čine zemlje u razvoju pri Generalnoj skupštini UN-a.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tim povodom u obraćanju prisutnima kazao da izraelska okupacija Palestine u velikoj mjeri sprječava napredak cijelog regiona.

– Izraelska okupacija je prepreka našem razvoju, a ugrožava i saradnju kao i napredak cijele regije – rekao je Abbas u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a.

Dodao je da će njegova zemlja učiniti sve da zaštiti interese grupe zemalja G77+Kina, napominjući da će uložiti potrebne napore kako bi zemlje regiona doprinijele izgradnji mira i uspostavi sigurnosti na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je uputio čestitke Palestini zbog preuzimanja predsjedavanja grupom G77+Kina.

Istakao je da ova grupa zemalja igra značajnu ulogu u prihvatanju Globalnog sporazuma o migraciji, Marakeške konvencije, te u borbi protiv klimatskih promjena.

Napomenuo je da je multinacionalni sistem UN-a već dugo vremena pod snažnim pritiskom s različitih strana, dodajući da je potrebno da i zemlje G77+Kina pruže potrebnu podršku UN-u kako bi se sačuvala dostignuća multinacionalnog sistema.

Generalna skupština UN-a u oktobru prošle godine je prihvatila odluku kojom Palestina, koja nije članica UN-a, preuzima predsjedavanje grupom G77+Kina, koju čine zemlje u razvoju.

Grupa G77 je labavi savez zemalja u razvoju pri UN-u. Zadatak grupe je poboljšanje položaja na svjetskom tržištu kroz promociju ekonomskih interesa svojih članova i poboljšanjem svojih pozicija u pregovorima s Ujedinjenim narodima.

Grupa je osnovana 15. juna 1964. godine, a njihov prvi sastanak je održan 1967. u Alžiru. Usvajanjem Alžirske povelje postavljen je temelj za trajnu institucionalnu strukturu. Osnivači grupe bilo je 77 država, a od osnivanja organizacija je okupila 130 članica.

Izvor: Anadolija