Klimatske promjene: Na Arktiku aktuelna zima najtoplija u historiji mjerenja

Share

Na Arktiku je ove zime zabilježena rekordno visoka temperatura, bar za pet stepeni viša od prosjeka, što je iznenadilo naučnike.

Nivo morskog leda na Arktiku rekordno je nizak za ovo doba godine. Naučnici su izrazito zabrinuti jer je u toj regiji, usljed klimatskih promjena, zabilježena najtoplija zima u historiji mjerenja.

“To je jednostavno ludo”, ističe Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu koji proučava Arktik od 1982. godine.

On tvrdi da nikada nije vidio ništa poput ovoga što se sada dešava u sjevernoj polarnoj oblasti.

Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura u ovoj oblasti dio ciklusa koji je izazvalo globalno zagrijavanje. Drugi dio tog procesa su ledene oluje koje su nedavno poharale Evropu i sjeveroistok SAD.

Najsjevernija mjerna stanica na samom rubu Grenlanda u februaru je zabilježila 60 sati tokom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu.

Nivo leda na Arktiku je u februaru bio niži od prošlogodišnjeg za 160.000 kilometara kvadratnih i sada iznosi oko 14 miliona, što je 1,3 miliona manje od normalnog tridesetogodišnjeg nivoa.

Slični fenomen zabilježen je i u Beringovom moru, u Pacifiku. Neobično je da se isto događa s obje strane Arktika, prenose naučni portali.