Tabloid u pohodu na zdravstvo: Finansijski izvještaj KCUS-a

Tabloid u pohodu na zdravstvo: Finansijski izvještaj KCUS-a
Share

Nakon što je bilten SBB-ove organizacije napravio pauzu kad je u pitanju linčovanje uspješnih žena- menadžera u BiH i sudskih zvaničnika koji su /(ili bili) zaduženi za sudske postupke koji se vode protiv njihovog lidera, počeo je da se bavi i objavljivanjem nestručnih i tendencioznih komentara koji reflektuju kriminogeno i sociopatološko asocijalno tabloidsko ponašanje projektovano iz glava sa hiperaktivnim kriminalnim nivoom energije. A što je generalno upereno protiv svih stanovnika BiH.

Evo nekih “upitnih” stavova koje je prenio spomenuti tabloid, a dao da potpiše “neko treći”. Krenimo redom:

  1. “KCUS nije profitna organizacija već javna ustanova i on ne može da ostvaruje dobit (profit).”, stoji u ovom destruktivnom textu.

Ovo je poznato podmetanje i krivljenje činjenica, a koje dolazi od polupismenih ljudi i onih koji imaju iskustva upravo s takvim “stvarima”. Sjetimo se npr. textova koje je pisala Šejla Jugo Turković u vrijeme ubistva Ramiza Delalića ili pljačke sarajevskog Aerodroma, a kad je bila “desna ruka” vođe ove organizacije. Ukratko ova konstatacija je namjerno podmetnuta, a sa stvarnošću nema veze. Naime, i profitne i neprofitne organizacije planiraju troškove i izdatke, a kako bi opravdali/planirali sredstava koja im stoje na raspolaganju. U slučaju da kompanija / organizacija ostvari “plus” na kraju poslovnog perioda onda je to u svakom slučaju uspjeh koji je koristan za sve građane, odnosno poreske obaveznike u dotičnoj sredini tj. državi. U ovom slučaju KCUS je ostvario jedan nevjerovatan finansijski uspjeh koji će u javnim fondovima iz kojih se finansiraju ove ustanove omogućiti da se takva sredstva usmjere na opšte javno dobro. Samo budala /”enemi” može kritikovati ovakvo poslovanje. Ili kriminalac, koji ima “oraha” u džepu.Ili neko ko upravo hoće suprotno “propast društva”, a da bi kroz haos došao na vlast.

2. Za ovakvu neprofitnu javnu ustanovu, prihvatljivo je da bude u malom minusu, ali nedopustivo da bude u velikom finansijskom plusu.

Ovo je jedna od najvećih budalaština u manipulativnoj kombinatorici sastavljanja rečenica koju je neko smio sebi da dozvoli. Ne znam zašto imamo RAK.

3. Poseban aspekt je da KCUS uopće nije smio prikazati dobit (profit) jer je na taj način jasno pokazao da je novce, koje je dobio nakon planiranja za jasno definirane aktivnosti liječenja, preusmjerio u nešto drugo. A to drugo je vraćanje postojećih dugova i prikazivanje Uprave kao grupe sposobnih menadžera.

Ovo normalan čovjek ne smije da komentariše, jer je jedna konstatacija koja može biti kandidovana za ginisovu knjigu, ali i predmet finansijske policije, jer indirektno “podržava” i “poziva” na fiktivno poslovanje.

4. Uz sve te novce KCUS nije pružio adekvatnu uslugu pacijentima niti krajnjim korisnicima već je svjesno, a radi uštede sredstava i njihovog preusmjeravanja u neplanirane svrhe, limitirao ostvarivanje sopstvenog plana i smanjio pružanje usluga pacijentima.

Ovaj što je ovo napisao treba da postane pacijent psihijatrijskog odjela na KCUS-u. Tako će iz prve ruke doći do pravih činjenica. Iako bi ga trebalo poslati u istražni, a kako bi se ispitalo da li je “honorar koji je dobio za ovaj naručeni text prijavio”, s kojim ciljem je proizvoljno davao kriminalne konstatacije i da li je namjerno pokušao uznemiriti javnost.

5. Čak je 20 posto smanjen trošak potrošnog materijala za laboratorijsku dijagnostiku u odnosu na plan. To ukazuje zašto pacijenti ne mogu adekvatno realizirati dijagnostičke pretrage i zašto su se gužve u laboratoriji KCUS-a smanjile.

Ovo je isto ko kad bi neko rekao “zbog saobračajke na dijelu autoputa kod Visokog obustavljen je saobraćaj i zato su se prihodi od putarine smanjili u tom periodu. Usljedile su katastrofalne posljedice za vozaće i zbog toga direktora Autocesta treba poslati u zatvor ili najbolje linčovati”. Kakav je, u zbilji, mentalni sklop ovog tabloida.

6. Također, 24 posto usluga kliničke dijagnostike je manje nego što je planirano. I to jasno pokazuje zašto pacijenti čekaju na MRI i CT, te zašto se pomenuti aparati ne popravljaju efikasno kada se pokvare.

Ovaj koji je ovo napisao je budala. Ovakvu maštu nisu imali ni pripadnici eskobarove mafije.

7. Uprava KCUS-a je dobila više novca iz javnih fondova, a pružila manje usluga, smanjila broj specijaliziranog kadra, smanjila troškove edukacije, smanjila obim posla, uključujući tercijarni nivo, te smanjila broj pacijenata koji se intenciono tjeraju iz KCUS-a ili sami bježe svjesni okolnosti.

Ovo je dobra vijest, ili? Osim toga dnevno KCUS posjećuje 10 000 pacijenata, pa ne znam šta je ovaj htio da kaže. Osim da je jasno da sve želi “ocrniti”. Bolestan 100%.

8. ZZO KS je u potpunosti u službi direktorice KCUS-a. Zavod iz godine u godinu povećava sredstva za KCUS, a smanjuje za ostale zdravstvene institucije.

Odkud ovom ovo iz godine u godinu. Mogo je saćekati barem do 2019 pa ovakvu zlonamjernu laž “obrađivati”.

Sumiramo

Ovo je samo jedan mali dio tendenciozno i kriminalno interpretiranog izvještaja KCUS-a od strane ove kontroverzne političko-medijske formacije. Na kraju dolazi zaključak koji u stvari transparentno pokazuje da se radi o slijepoj mržnji prema porodici Izetbegović, ali i o indirektnom stvaranju atmosfere linča.

“Sumirano, radi se kriminalnoj manipulaciji i direktnom ugrožavanju pacijenata, te otvoreno pozivamo Federalnu vladu da smijeni nesposobni i korumpirani Upravni odbor KCUS-a, predvođen dr. Jasminom Kapetanovićem i time spasi zdravstvo KS od političkog terora supruge predsjednika vladajuće stranke – navodi se u analizi koju prenosi Patria.” (o.a. tabloid prenosi iz patrie??)

U normalnom društvu, a ne samo zbog ovakvih tendenciozno-kriminalnih “izvrtanja i manipulacija činjenicama” neko bi morao da odgovara. Šta očekivati od organizacije koja je nastala na destruktivnim temeljima i djelima 90-tih godina.

Izvor: F.R.