Najava izložbe: Jadranka Ratkajec Krajnović “Otisci sjećanja”

Najava izložbe: Jadranka Ratkajec Krajnović "Otisci sjećanja"
Share

Samostalna izložba “Otisci sjećanja” slikarice i profesorice likovne umjetnosti i kulture Jadranke Ratkajec Krajnović biće postavljena u Galeriji Idealni grad (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad) u petak 19. listopada 2018. u 19 sati.

Svjetlost je polazište i ključna nit vodilja u ciklusu radova Jadranke Ratkajec Krajnović. Eterične kompozicije na platnima mekoćom ulja i transparentnim slojevima emaniraju svjetlost, koja se potom nastavlja i u prostoru kroz meke forme tkanih skulptura i reljefa.

Slike su prethodile nastanku tkanih skulptura i kako umjetnica ističe inspiraciju je pronašla u specifičnoj koncepciji svjetlosti unutar koje dolazi do poigravanja formama nalik kristalima. Nebrojene mogućnosti jedinstvenih vizura lomova svjetlosti Jadranka Ratkajec Krajnović bilježi nizom pastelnih tonova uljane boje kojom oblikuje zrake svjetlosti, te bogate pojavne mogućnosti prilikom refleksije, refrakcije i disperzije svjetlosti.

Linije preuzimaju funkciju silnica sunčeve energije i često su koncentrirane u samom središtu kompozicije istaknute ponajviše toplinom zlaćane boje. Platna Jadranke Ratkajec Krajnović poput kaleidoskopa ispunjenog kristalima emaniraju nove mogućnosti percepcije životne energije i svijeta koji nas okružuje. Kao što boja i svjetlost daju mekoću kompozicijama na površini platna, tako svjetlost, gradivna materija i putanja prostorne linije daju mekoću reljefima i tkanoj skulpturi. Reljef pruža mogućnost različitih pogleda na jednu formu dok se kretanjem promatrača mijenja dinamika ritma izmjene konkavnih i konveksnih oblika. Izmjena praznih i punih površina između niti na međusobno povezanim kaširanim reljefima nalik je porama na ljudskoj koži koje upijaju, odražavaju i pamte iskustva i doživljaje.

Izložba ostaje otvorena do 16. studenoga 2018.

Sonja Švec Španjol

O autorici

Jadranka Ratkajec Krajnović slikarica i profesorica likovne umjetnosti i kulture, rođena je 1955. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje 1970.godine, a 1979. Akademiju likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1986. postaje članica HDLU-a. Iste godine postaje profesorica ŠPUD-a. Od 2002.-2017.godine sudjeluje u radu međužupanijskog stručnog vijeća za nastavnike likovne umjetnosti i dizajna. U tom razdoblju sudjeluje na mnogim državnim natjecanjima-izložbama i radionicama. Njeni učenici su osvojili prvo i treće mjesto i drugu i treću generacijsku nagradu. Kao likovni pedagog i autor koncepata organizira izložbe i predstavljanja Odjela za tekstilni dizajn ŠPUD-a  te piše predgovore. Sudjeluje u radu ocjenjivačkih komisija za upis u 1. razred i odjele Škole.

Napreduje u zvanje profesor-mentor 2009.godine (ŠPUD).

 1. Izabrana je za stručnog suradnika na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu gdje vodi metodičke vježbe na Metodici likovne kulture i komentor je na 4 diplomska rada.

Napreduje u zvanje profesor-savjetnik 2014.godine (ŠPUD).

 1. godine izabrana je u naslovno umjetničko-nastavno zvanje docentice u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti, grana likovna pedagogija, na Učiteljskom fakultetu.
 2. Sudjelovala 1988. s dvije slike na XX. Salonu mladih u Umjetničkom paviljonu.

Sudjelovala 1988. s dvije slike na XX. Salonu mladih u Umjetničkom paviljonu.

Sudjelovala  skupnim izložbama profesora ŠPUD-a od 1988. do 2016.godine.

 1. i 2009. sudjelovala na Recentnim izložbama članova HDLU-a u Domu HDLU-a.
 2. i 2011. sudjelovala na skupnoj izložbi Deset žena-deset maski.

Sudjelovala na Međunarodnim izložbama likovnih umjetnika sveučilišnih nastavnika:

2011.Galerija Karas, Zagreb, 2012. Opatija, 2015. i 2016. Umjetnički paviljon“ Juraj Šporer“.

 1. projekt „Orašar“ ,scenski rekvizit- lutka Orašar za Plesne soliste
 2. sudjelovala na skupnoj izložbi , Učiteljski fakultet „ Moj Hlapić“
 3. Galerija Farof, skupna izložba, „Uskrsnuće-novi život“
 4. samostalna izložba u Salonu „Izidor Kršnjavi“ (19 ulja na platnu 100×70)
 5. samostalna izložba u Galeriji učiteljskog fakulteta (11 ulja na platnu 100×70)
 6. samostalna izložba u Galeriji Karas (26 ulja na platnu 100×70 i 85 x65)
 7. samostalna izložba u Galeriji Ravnice ( 10 ulja na platnu 100×70 i 85×65)

 

Nagrade: 2013., nagrada na Učiteljskom fakultetu na izložbi „Moj Hlapić“

2013., nagrada na izložbi profesora ŠPUD-a